Ať už jsi to uvědomujeme či ne, tak každy jsme vystaveni nějakému záření. Můžou být bezpečné, které nás na životě neohrožují, záření potřebné jako je například při diagnostice fraktur v nemocnici a nebo záření vysoce životu nebezpečné, s těmi se zas až tak denně nesetkáváme. V následující tabulce jsou vypsána běžná záření a teď si jedno po druhém...

Jaderná energetika je odvětví, které získává energeriii z jádra. V České republice má velký význam. Má velké zastoupení v ČR.

26. 4. 2018

32. výročí Černobylské havárie

26. 4. den, který se nechvalně zapsal do lidské historie. Dnes je tomu přesně 32 let, kdy se stala největší JADERNÁ KATASTROFA v historii lidstva.

Černobyl dnes

Dodnes v Černobylu probíhají likvidátorské akce na odstranění a dekontaminaci radiace a předmětů. Správa černobylské zóny uvedla, že se v uzavřené zóně snížila radiace od roku 1986 až 10 000x a v okolí elektrárny 10x. Pro okolní svět jsou to neuvěřitelné zprávy, tyto čísla však neznamenají, že by se do Černobylu měli vrátit lidé. Některé okruhy a místa se odhadují, že budou neobyvatelné nejméně 24 tisíc let. V ochraném pásmu, ale nadále žijí zvířata v řádu stovek. Mají zde probíhat terenní práce. Vstup do zóny je stále na speciální povolení a nesmí se v ní pohybovat osoby mladší 18-cti let.

V nejhůře postižených zemích - na Ukrajině, v Bělorusku a Rusku již tradičně 26. dubna probíhají vzpomínkové akce, mše a setkání. Různé akce se pořádají i u nás, jako třeba každoroční filmový festival Černobylfest, který se konal 24.dubna v Českém Krumlově. Pokud jde o budoucí akce, tak 10. května se v Brně koná přednáška v univerzitním kinu Scala. Do konce dubna si pak můžete zajít do Králík na výstavu fotografa Jana Čumi, nebo si zajet do České Vsi na přednášku, která by se měla konat 23. května v místním muzeu.

-ChernobylZone.cz


© 2024 Iveta Tomanová: Chernobyl web. 
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky